Få strålende trægulve med en billig gulvafslibning

Er dit trægulv gået hen og blevet så nusset og skrammet i overfladen, at du overvejer at skifte det ud? Så bør du tøve en kende og i stedet få en gulvmand til at vurdere, om det kan reddes ved en gulvafslibning eller en gulvafhøvling.

Hvad er forskellen på en gulvafslibning og en gulvafhøvling?

En gulvafslibning er en procedure ved hvilken allerhøjst to millimeter af træværkets overflade fjernes. Dette sker ved hjælp af sandpapir, fastgjort på en slibe rondel som roterer i det vandrette plan og som er monteret på en maskine som kan styres af en dygtig gulvmand.

Når maskinen føres hen over gulvet slibes dette på skånsom, dog effektiv, vis – og alle grimme pletter, skjolder, småskrammer, ridser og misfarvede plamager forsvinder som dug for solen.

Ved en gulvafhøvling vil der anvendes små knive, som er monteret på en valse. Dette gør i sagens natur denne metode en del mere invasiv og knap så skånsom, det helt op til en halv centimeter af gulvets overflade ved denne procedure formelig skrælles af.

Hvorfor skal jeg vælge en gulvafslibning i stedet for en gulvafhøvling?

Måske tænker du at en gulvafhøvling lyder mere effektiv. Men dette er ikke nogen grund til at vælge denne metode hvis dit trægulv lige så godt kan nøjes med en gulvafslibning. Langt de fleste gulve kan tåle en gulvafslibning. Og såfremt træværket er sundt og intakt vil gulvet sagtens kunne blive rigtig flot ved hjælp af en sådan.

En gulvafhøvling bør reserveres til tilfælde hvor træværket har taget skade – for eksempel i forbindelse med indtrængende fugt – eller er dækket af lak eller fernis. Et trægulv kan nemlig kun tåle et begrænset antal gulvafhøvlinger i løbet af sin tilværelse – og derfor bør du altid prøve at ”nøjes” med en gulvafslibning.

Du kan læse mere om gulvafslibning og gulvafhøvling på forslagtilhjemmet.dk.